Cinci metode de dezvoltarea a empatiei

Apr 19, 2019

Ce este empatia?

Empatia este una din cele mai importante valori umane.
Dalai Lama a definit empatia ca fiind abilitatea de a reconoaște emoții la alte persoane. Recunoașterea emoțiilor altor persoane poate duce la rezonanță emoțională, adică înțelegerea sentimentelor și trăirilor celorlalți.
Empatia ajută la dezvoltarea relațiilor de prietenie, familie dar și profesionale.

Cinci tehnici pentru dezvoltarea empatiei:

  • Conștiința de sine – cu cât suntem mai conștienți de propriile noastre emoții, cu atât ne va fi mai ușor să înțelegem emoțiile celorlalți.
  • Limbajul trupului – putem spune foarte multe despre sentimentele și trăirile celorlalți dacă observăm limbajul nonverbal al interlocutorilor. De multe ori modul în care mesajul este transmis este mai important decât conținutul mesajului ( expresii faciale, gesturi, tonul vocii, etc..).
  • Ascultarea activă – pentru a fi empatic este important să ascultăm tot ce interlocutorul are de spus, lăsandu-I să se exprime fără a fi intrerupt.
  • Reflectarea – clarificarea mesajului primit de la interlocutor (ex: înțeleg din ce mi-ai spus că te simți descurajat).
  • Excuderea judecăților și valorilor personale – pentru a putea fi concentrat complet asupra nevoilor celorlalți este important să nu judecăm și să nu dăm sfaturi când ceilalți își doresc doar să fie ascultați.
Psiholog clinician Uzunia Ana Maria
Anxietatea la copii (partea II) Crearea unui viitor mai bun prin educație și integrare socială